Dude, where's my pizza? Om små pizzaer.

Brød på ølandshvede, tomat og frisk fra altanen

Ølandshvede og tomatsovs
Sidste sommer havde min kæreste købt en sæk samsø ølandshvede til madfestival på Tangkrogen i Aarhus og jeg havde aldrig fået den brugt. Og med en mindst holdbar til 13. Marts tog jeg chancen og lavede brød af det. Det holder sig fint over dato. Ville lave et forsøg hvor man tog rester fra køleskabet og kørte det med mel, gær og vand for at få brugt selv de sidste ting. Jeg havde 3 dl tomat sovs til overs fra da jeg lavede små pizzaer. Man kan bruge alt lige fra tomat sovs til ratatouille, svampe ragout til grøntsags puréer. Det er nærmest kun fantasien og smagsløget der sætter grænsen.

 collage_20140319095700225_20140319095712556

Her er mit skud på et tomatbrød af ølandshvede
3 dl tomat sovs
3 dl koldt vand
25 g gær
10-15g salt
Ramsløg, organo og basilikum
800-900 g ølandshvede
1 dl oliven olie
1 håndfuld sorte oliven

Køre dejen glat og sej i 10 minutters tid ved medium hastighed på din røremaskine. Fordelen ved at bruge en røremaskine er man bedre kan arbejde glutenstrengene ordentlig igennem i forhold til hvis du ælter i hånden. Nogle ting er nemmere at gøre i hånden, f.eks. hvis du arbejder med marzipan eller pastadej. Føler nogle gange man mister følelsen for dejen og det kan være svært at mærke den i en røremaskine. Men det er smart, praktisk, nemt og hurtigt at bruge en røremaskine og jeg elsker det.

20140318_145042

Hævetid
Nå tilbage til dejen, lad den hæve i 5-6 timer ved 10-12 grader, eventuelt på en altan eller vindueskarm her i det kølige forår. I køleskabet skal den nok hæve 7-8 timer og på et køkkenbord kan 3 timer nok gøre det. Grundregelen er jo længere tid din dej hæver jo mere udvikler dens karakter og smag sig.

Hvordan bager vi lige?
Jeg bager på bagesten ved høj start varme – jeg ligger på omkring 250-260 grader alt afhængig af hvordan min ovn har det på selve dagen. Den driller lidt og er en slidt bandit. Men bag dit brød ved 50-60 minutter ved maks de første par minutter og skru så ned på 200 grader og lad den bage færdig i ro og mag. Man kan eventuelt starte med lidt vand i en bradepande de første minutter, men tag vandet ud så dit brød ikke bliver svampet.

Husk at mel er forskelligt fra gang til gang samt hvilken type og producent. Derfor kan mængden af mel variere når du bager og finder opskrifter på nettet. Forsøg at finde en god mel som er mindst muligt forarbejdet.  Det kan klart betale sig.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dude, where's my pizza? Om små pizzaer.